Škola squasha

U listopadu 2015. godine, nakon brojnih prezentacija u školama, a u suradnji sa Hrvatskim squash savezom, osnovali smo školu squasha pod vodstvom trenera Ivana Kunde, ESF Level 1 coach.

Program škole prilagođen je osnovnoškolskom uzrastu te se radi u manjim grupama od 3-5 djece.

Po želji dogovaramo i individualni pristup sa svim uzrastima, bez obzira na predznanje.  Treninzi se održavaju 2-3 puta tjedno ovisno o dogovoru sa trenerom.

U tijeku su i daljnji upisi, sve informacije možete dobiti na brojeve telefona:

091 44 55 567 Start Fun ili 098 9077 888 Kunda Ivan

DSC_0066DSC_0092 DSC_0082

DSC_0016

O squashu

squash teren slikaSquash se igra od 1900. godine. Iako je prvotno služio za zagrijavanje i igrao se na zidu na otvorenom prostoru, ubrzo seli u zatvoreni prostor i postaje popularna dvoranska igra. Ime je dobila po mekoj loptici od gume koja se može gnječiti rukom (eng. squash – gnječiti).

Squash se igra u dvoje  s reketom dugačke drške i mekanom lopticom od kaučuka. Jedan je od najdinamičnijih, najbržih i najiscrpljujućih sportova, te je kao takav vrlo pogodan za rješavanje stresa.

Budući da je teren malen, a loptica od kaučuka, ona brzo odskakuje i svom se brzinom vraća prema igračima (rekord: 242 km/h). Pauza između dvije izmjene udaraca ne smije prijeći 10 sekunda. Igrači koji pokušaju usporiti igru, zarade kaznene bodove.

Postoje 4 kategorija loptica, ovisno o brzini kojom odskakuju. Kategorija loptice označava se točkicama koje mogu biti žute, crvene ili plave boje. Jedna točkica žute boje označava sporu lopticu, a dvije točkice vrlo sporu lopticu. Crvena boja označava brzu lopticu, a plava vrlo brzu.

Ova igra pogoduje razvoju mnogih psihofizičkih sposobnosti, motorici, brzini, izdržljivosti, koncentraciji, koordinaciji, fleksibilnosti, preciznosti.

Pravila igre

INTERNATIONAL RULES (međunarodna pravila)  Susret (match) se igra na dvije ili tri dobivene igre (game), svaka se igra do 11 osvojenih bodova. Iznimka je u slučaju rezultata 10:10, tada igru osvaja igrač koji prvi povede s dva poena razlike (npr. 12:10, 17:15, 23:21 …. itd).

 • Igrači vrtnjom reketa ili dogovorom biraju tko će prvi servirati. Pobjednik bira iz kojeg će service box-a servirati.
 • Servira se iz service box-a. Igrač koji servira mora imati barem jedno stopalo unutar service box-a, pritom ne smije doticati liniju ili podići stopalo prije udarca, u protivnom je prijestup.
 • Lopta se baca u zrak i udara, prije nego padne na pod, tako da pogodi prednji zid između service line-a i front wall line-a.
 • Nakon što, prilikom servisa, lopta udari u prednji zid, mora se odbiti u protivnikov back quarter. Primatelj servisa može loptu iz svojeg back quarter-a vratiti ili udarcem iz zraka, ili nakon što je jednom odskočila (lopta može dotaknuti i bočni zid).
 • Lopta može nakon udara u prednji zid, na putu u suprotni back quarter, udariti u bilo koji zid.
 • Dopušten je samo jedan servis.
 • Na početku susreta, igre ili kod svake promjene servisa, igrač koji je na servisu bira s koje će strane servirati.
 • Nakon servisa, svi ostali udarci izvode se u prednji dio zida između board-a i front wall line-a, bilo direktno, bilo preko stražnjeg ili bočnih zidova.
 • Tijekom igre loptica smije, prije slijedećeg udarca, pasti na pod samo jednom na pod.
 • Lopta koja takne liniju smatra se nevažećom (linija je out).
 • Na početku svake nove igre pobjednik servira prvi.
 • Ako igraču nije omogućeno izvođenje udarca u trenutku kada mu je loptica u dometu, dosuđuje se stroke, što znači izravan bod ili promjenu servisa, ovisno tko je izvodio prethodni servis.
 • Ako igraču nije omogućeno kretanje do loptice, a pretpostavlja se da bi tu lopticu odigrao, dosuđuje se let, što znači ponavljanje prethodnog servisa.

Prezentacije po školama

DSC_0867 DSC_0858 DSC_0834 DSC_0832 DSC_0830 DSC_0827 DSC_0810 DSC_0765